superaliments

02 · 09 · 2021

Què són i com poden ajudar-te els superaliments?

Saps què són els superaliments?

Els superaliments són aliments provinents de llavors, fruites, arrels , algues i vegetals amb un valor nutricional molt alt que contenen molts antioxidants, proteïnes, àcids grassos essencials, minerals, fibra i altres nutrients essencials beneficiosos per a la salut.

Quins tipus de superaliments pots trobar?

1. Lúcuma

Fruita exòtica originària de l’arbre Pouteria lucuma del Perú, Xile i l’Equador.

La lúcuma no té gluten i representa una font excel•lent d’antioxidants, fibra i hidrats de carboni. Conté molta niacina (vitamina B3) i per això és recomanada per regular el sistema nerviós. La presència en carotenoides augmenta l’eficiència del sistema immunitari i millora la salut ocular.

2. Maca

Té un contingut destacable en calci, L-arginina, zinc, ferro, vitamina E i C, vitamines del grup B, potassi, fibra i fòsfor.

• Gran regulador hormonal, tant per als homes com per a les dones.

• Afavoreix la fertilitat i regula la libido.

• Molt recomanada per a esportistes i per potenciar la fertilitat masculina i femenina.

• També ajuda a regular el cicle menstrual.

• Millora la memòria i la concentració, motiu pel qual és molt adequada per a les èpoques d’exàmens.

• També s’ha vist que millora la funció tiroidal.

3. El cacau

Conté un a extraordinària quantitat d’antioxidants com polifenols, vitamines i minerals. El cacau està relacionat amb l’activació del cicle del benestar en el sistema nerviós. Aporta magnesi, triptòfan i sofre.

A més a més afavoreix el reg sanguini al cervell, prevé els problemes cardíacs i ajuda al benestar del sistema nerviós gràcies al triptòfan i al magnesi que conté.  Ideal per la memòria.

4. L’açai

Font excel•lent d’àcids grassos omega-3 i 9, minerals i antioxidants com les antocianines i polifenols. Conté 33 vegades més antioxidants que el raïm negre. També és una bona font d’aminoàcids.

Protegeix el cor i és de gran ajuda per als problemes de sequedat de la pell i, com que conté polifenols, afavoreix un bon sistema immunitari.

5. Les llavors de xia

Són una font excel•lent d’àcids grassos omega-3, fibra, fòsfor, calci, magnesi, potassi, ferro i seleni. Contenen molts antioxidants i aporten tots els aminoàcids essencials. És el vegetal amb més contingut en omega-3.

Molt interessant per ajudar a prevenir malalties cardiovasculars, mantenir flexibles les membranes cel•lulars, ajudar a reduir els nivells de colesterol.

6. Les llavors de cànem

Proteïna vegetal amb gran assimilació i disponibilitat. Al contenir tots els aminoàcids essencials és ideal per persones amb la ingesta escassa de proteïnes i /o que necessitin un aport extra.

Com que aporten molta proteïna, són ideals com a batut proteic d’alta qualitat per als esportistes o vegetarians que necessiten un extra de proteïnes. A més, afavoreixen la reparació del teixit muscular i el manteniment de la massa muscular.

Molt útils també abans, durant i després de l’embaràs i durant la menopausa.

7. El germinat de blat (wheatgrass)

Font extraordinària de minerals com el magnesi, el calci, el potassi, el sofre, el fluor, el silici i el zinc, entre d’altres; i vitamines com les vitamines del grup B, la C i la E.

La seva riquesa en magnesi li proporciona propietats relaxants de la musculatura i del sistema nerviós, i és ideal per millorar la recuperació dels esportistes i per a les persones amb fatiga crònica. També regula els nivells d’ansietat, ja que conté L-triptòfan i L-fenilalanina, per tant indicat en persones ansioses per el menjar…

8. El germinat d’ordi (barleygrass)

És una gran font de fibra, minerals i clorofil•la.

Conté 25 vegades més potassi que el plàtan, 45 vegades més vitamina B2 que l’enciam i 5 vegades més ferro que els espinacs.

Augmenta la immunitat i té moltes propietats desintoxicants gràcies a la seva riquesa en clorofil•la. És molt adequat per als esportistes gràcies a que evita problemes musculars, rampes, i alhora té un efecte antiinflamatori.

9. Alga clorel•la: gran desintoxicador

Afavoreix l’eliminació de metalls pesants i residus químics (procedents de l’agricultura i dels medicaments). És una font excel•lent de proteïna 100% absorbible i té una gran quantitat de vitamines, minerals i oligoelements. És una bona font de ferro d’assimilació fàcil, ja que conté  vitamina C i clorofil•la.

• Perfecte per acompanyar dietes depuratives.

• Conté gran aport de Zinc, per tant té bons  beneficis excel•lents per a la pell.

10. Alga espirulina

Molt semblant a la clorel•la, però més rica en proteïna. Entre les vitamines i minerals que conté, destaquem les del grup B, la E i el ferro. Incrementa l’energia i la vitalitat. Perfecte si el qeu volem és augmentar la massa muscular i  complement ideal per a tots els esportistes i pèrdua de pes.  Molt aconsellat per a les persones amb anèmia, ja que optimitza els nivells de ferro i millora l’oxigenació dels teixits.

11. El coco

És un dels aliments amb més electròlits de la natura. Els electròlits són sals ionitzades a les cèl•lules que transporten l’energia dins el cos.

12. El pol•len d’abella:

És un dels aliments més complet de la natura. És el pol•len que les abelles recol•lecten de les flors en forma de grànuls. El 25% del seu contingut és proteïna vegetal (tant o més que un bistec de vedella), ens aporta més de 25 vitamines i 25 minerals diferents, com també 11 varietats d’enzims actius. És un complement ideal per a persones que necessiten més energia, i molt encertat per als qui tenen al•lèrgies estacionals, ja que ajuda a combatre la sinusitis. El color groc-ataronjat indica que és un aliment molt ric en antioxidants.

13. La gelea reial

Aliment  exclusiu de l’abella reina, que viu quaranta vegades més que les obreres. És molt rica en vitamina B5, coneguda perquè combat l’estrès, la fatiga i l’insomni.

14 . El pròpolis

És la substància que les abelles fabriquen per cobrir el rusc. És molt antisèptic, ja que té propietats antibacterianes, antivirals i enforteix el sistema immunitari. Serveix per fer prevenció en èpoques de refredats perquè redueix la tos, la inflamació del coll i les angines.

15. La cúrcuma

És una arrel amb un poder molt potent. És una espècia amb propietats protectores cardiovasculars, hepàtiques, digestives i anticancerígenes. Ajuda a millorar i a eliminar els símptomes de còlon irritable, Crohn, artritis i Alzheimer.

16. El gingebre

És una altra arrel amb poder antioxidants i antiinflamatoris. Té un efecte antiemètic i redueix

la sensació de nàusees, mareig i vertigen.  Les seves propietats anitivirals el fan un remei idoni per als mals de coll, refredats, grips i tos expectorant.

17. El te matcha

Són les fulles del te verd delicadament mòltes en pols fina. Té unes propietats superiors a la resta, ja que se’n consumeix la fulla sencera i, per tant, ens aporta molts més nutrients i antioxidants que les altres varietats. És un ingredient antioxidant molt potent que ajuda a disminuir el colesterol i el risc de tenir malalties hepàtiques. A més, conté un aminoàcid únic anomenat L-teanina, que ens aporta energia al cos i ens desperta la ment.

18. El reishi

És un bolet originari de la Xina amb un efecte tònic i antienvelliment. Promou la circulació sanguínia, regula el metabolisme i el sistema digestiu, combat la fatiga, augmenta l’estat d’alerta, i ajuda a dormir i a descansar millor. A més, enforteix el sistema immunitari de tal manera que les cèl•lules T són capaces de lluitar contra les cèl•lules canceroses de manera més efectiva. Això el fa un dels aliments anticancerígens per excel•lència.

19. L’àloe

Se’l coneix com a cicatritzant i refrescant en les cremades provocades pel sol, però no només és una meravella de manera tòpica sinó que, ingerida, és una de les millors panacees. És una planta molt alcalinitzant amb propietats antiinflamatòries i anticancerígenes, sobretot del tracte digestiu. També contribueix a regular el sucre en sang quan hi ha diabetis tipus 2 i ajuda a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids.

 

Com prendre els superaliments?

• Lúcuma: Com que és dolça, s’utilitza com a substitut del sucre en rebosteria i també en l’elaboració de gelats. Un endolcidor saludable i recomanable per a tothom, fins i tot per als diabètics.

• Maca: Es pot prendre amb batuts, salses i/o cremes de verdures.

• Cacau: Perfecte  per afegir als cereals, als iogurts, a les postres o als pastissos. Té un sabor amarg i una textura cruixent.

• L’açai: Té un sabor dolç que el fa adequat per als batuts de fruites i postres.

• Llavors de Xia: Amb les llavors de xia podem fer púdings –remullades desprenen cap enfora els mucílags, i permeten aconseguir una textura gelatinosa–, acompanyar les postres, les amanides.

• Llavors de cànem: Tenen un gust lleugerament  d’herba i combinen molt bé amb batuts de fruita i d’hortalisses. També es poden utilitzar en l’elaboració de galetes i altre tipus de rebosteria natural.

• Germinat de Blat: Es pot barrejar amb fruita, o afegir a les cremes de verdures, per exemple.

• Germinat d’ordi: Com el germinat de blat, combina perfectament amb fruita o verdura.

• Alga clorel•la: Té un gust  d’alga que d’entrada pot costar, però combinada amb verdures, batuts d’hortalisses, per exemple, queda neutralitzat.

• Alga espirulina: Combinada sobretot amb batuts i cremes de verdures.

• Coco: L’aigua de coco és la millor alternativa a les begudes energètiques artificials.

• Cúrcuma: És molt bo condimentar els plats amb cúrcuma o afegir ½ culleradeta en pols dins els sucs verds.

• Gingebre: És ideal en infusió, o afegir un trosset d’arrel dins l’extractor de sucs. Té un gust molt picant, així que un trosset petit com l’ungla del dit polze és suficient.

• Reishi: Se sol prendre en forma de te o també es pot preparar en sopes o saltar com si fos una verdura.

• L’Àloe: Es pot prendre en forma de suc o bé es pot menjar la gelatina transparent de dins les fulles afegint-la a batuts o amanides.

Recorda que si tens dubtes, prens medicaments o pateixes patologies importants consulta a un professional de la Salut Nutricionista-PNIE.

Equilibri Express: recupera la teva salut aquestes vacances

Si necessites acompanyament per recuperar el teu equilibri, abans o després de les teves vacances, m’encantarà acompanyar-te amb el meu Equilibri Express.

Aquest és un programa individual de 4 sessions que inclou:

– 4 sessions individuals (1 sessió setmanal de 1 hora)

– Biorressonància cel•lular

– Pla nutricional personalitzat

– Aromateràpia

– Drenatge limfàtic

– Reflexologia

– Acupuntura

Si vols saber més sobre Equilibri Express, troba tota la informació aquí.

Esther Vila, Infermera, Nutricionista, Hidroterapeuta i PNIE

L’Esther passa consulta de Nutrició , PNIE i Hidroteràpia  a Blank. La pots conèixer millor aquí.

 


Contacta’ns: