5 Claus per Gaudir de la Menopausa de forma Conscient i Plena
La menopausa és un procés natural que marca el final de la menstruació i l’etapa reproductiva. No és una malaltia i, per tant, no ha de ser tractada com a tal. Quan es tanca aquesta porta, se n’obre una altra: una nova etapa plena de saviesa, seguretat i empoderament, encara que sovint la societat no ho pinti així, ens explica la Carolina Harboe, Nutricionista i Kinesiologa.

Per un altre cantó, la perimenopausa és la transició cap a la menopausa. Pot durar entre 2 i 10 anys i es caracteritza per fluctuacions hormonals i canvis en el cicle menstrual. Si estàs preparada i et cuides físicament i emocionalment, es pot viure com un nou repte. Però sense una bona salut, pot derivar en símptomes que impacten en el dia a dia i obliguen a parar atenció.
Els símptomes més coneguts són els fogots, els canvis en el son, la sequedat vaginal, l’augment de pes i els canvis d’humor. Però també n’hi ha d’altres menys visibles com problemes digestius, ansietat, boira mental, resistència a la insulina i pèrdua de massa muscular.
Durant la perimenopausa, hormones com els estrògens, la progesterona i la testosterona comencen a fluctuar i a disminuir. Factors com l’estrès, la dieta, la qualitat del son i l’equilibri digestiu tenen un paper determinant en aquest procés. I la bona notícia? Hi ha moltes maneres d’incidir per millorar el benestar.
5 hàbits per afrontar aquesta etapa amb salut
1. Alimentació equilibrada
Incorpora aliments vegetals rics en fibres i polifenols per nodrir la microbiota i millorar la sacietat. Crucíferes com el bròquil o la col ajuden a metabolitzar els estrògens de manera saludable. Redueix sucres refinats, ultraprocessats i alcohol per evitar l’exacerbació dels símptomes.

3. Higiene del son
Manté rutines regulars, evita pantalles abans de dormir i incorpora tècniques de relaxació com la meditació per combatre l’insomni. L’exposició al sol i l’activitat física diària poden ajudar molt.

5. Consulta especialistes
Treballa amb nutricionistes, ginecòlegs o PNIe per tractar els símptomes de manera personalitzada. La teràpia hormonal bioidéntica pot ser una opció, sempre amb una valoració acurada i ajustada a les teves necessitats.

2. Exercici regular i variat
Barreja entrenaments de força, cardio i activitats com el ioga per prevenir la pèrdua de massa muscular, mantenir la salut òssia i millorar l’estat d’ànim.

4. Suport emocional i connexió social
Compartir experiències amb altres dones en cercles de suport pot ser molt beneficiós per gestionar l’estrès i els canvis emocionals.

Amb els hàbits adequats, aquesta etapa pot convertir-se en un moment de creixement i plenitud. Gaudeix de tot el que aquesta nova etapa t’ha preparat. 😊
Article redactat per la Carolina Harboe, nutricionista i kinesiolota integrativa a Blank Salut. Amb més de 10 anys d’experiència acompanyant dones en etapes vitals com la fertilitat, l’embaràs i la menopausa, la Carolina ha sostingut cercles presencials i online des del 2019, ajudant a connectar amb la força i saviesa interior.
